Met 54 NEOS-leden op stap naar Borgloon, het hartje van de Haspengouwse fruitstreek om de vroegere
Stoomstroopfabriek te bezoeken.
In de cafetaria van de ‘Smaakfabriek’ werden we ontvangen voor een tas koffie een croissantje en chocolade broodje.
Onder leiding van twee gidsen vatten we het bezoek aan. We leerden hoe de fruitteelt in Haspengouw evolueerde. In
de periode van de pluk is het erg druk en is het werk intensief. Het plukken van het fruit vanaf de hoge ladders was
zeer zwaar werk. De sector evolueerde van kleinschalige hoogstamteelt als nevenactiviteit naar een gespecialiseerde
laagstamteelt. Aan fruit werd lange tijd geen commerciële waarde toegekend. Fruitbomen dienden vooral om schaduw
te geven aan de dieren in de weide of als bezigheid en statussymbool voor de adel. Pas rond 1930 werd intensiever
fruit geteeld voor handel en verkoop, eerst op de binnenlandse, maar daarna ook en vooral op de internationale markt.
De overheid stelde richtlijnen op inzake fruitsortering en -verpakking. Fruit diende op variëteit, diktemaat en
kwaliteitsklasse te worden gesorteerd, alvorens te worden verpakt. De fruitboeren gingen zich steeds meer
specialiseren en men ging van tientallen verschillende soorten fruit naar een vier à vijftal om zo maximale opbrengst te
realiseren. Heel de rondleiding was een boeiende les over de fruitgeschiedenis.
Na dit fascinerende bezoek gingen we lunchen in Brasserie De Baron om daarna een prachtig kasteel te bezoeken in
Gors-op-Leeuw. De kasteelheer Joris Dillen, die het volledige kasteel eigenhandig renoveerde, gaf ons uitleg over zijn
aankoop, zijn renovatiewerken en liet het kasteel met de prachtige kamers, versierd met Italiaans stucwerk en dito
parketvloeren, bewonderen. De tuin en vijveromgeving werd bezocht waarna de groep in een prachtige kelder ingericht
als bar getrakteerd werd op enkele glaasjes bubbels.
Na deze boeiende dag keerden we voldaan terug naar huis.
Hamont-Achel
NEOS Hamont-Achel op bezoek in de Stoomstroopfabriek en het
kasteel van Gors.